فیلم اگزیستانسیالیستی شاید بیشتر برای علاقمندان حرفهای سینما یا دانشجویان فلسفه یا روانشناسی جذابیت داشته باشد اما همه ما در زندگی خواه ناخواه با مفاهیم مختلف اگزیستانسیالیستی مواجه میشویم که انکارناپذیر است. سینما به نوبه خود برای انتقال و درک مفاهیم اگزیستانسیالیستی تلاش زیادی کرده است.
۱۵ فیلم اگزیستانسیالیستی مشهور تاریخ سینما
اگزیستانسیالیسم یا هستیگرایی یکی از پرطرفدارترین مکاتب فلسفی غرب است؛ از طرفی دیگر سینما به عنوان هنری مدرن، دستاورد بزرگ قرن بیستم محسوب میشود و به واسطه اجزا و عناصر موجود در خود، ارتباطی انکارناپذیر با فلسفه دارد. سینمای معاصر، به شیوههای گوناگونی مفاهیم و مبانی فلسفی را به تصویر کشیده است که یکی از مفاهیم اگزیستانسیالیسم است. با هم نگاهی میکنیم به بهترینفیلمهای اگزیستانسیالیستی تاریخ سینما.
فیلم آقای هیچکس – Mr. Nobody
کارگردان: ون دورمل
ژانر: درام، علمی تخیلی، فانتزی
محصول: ۲۰۰۹

داستان این فیلم اگزیستانسیالیستی درباره زندگی مردی است که یک روز بعد از بیدار شدن از خواب متوجه میشود که یک پیرمرد شده و اکنون سال ۲۰۹۲ است. او آخرین انسان از نسلی است که دچار پیری میشود چرا که بشر توانسته بر مرگ و بیماری غلبه کرده و جاودانه شود.
فیلم نظر مثبت منتقدان را به خود جلب کرد و توانست جوایزی همچون ۶ جایزه ماگریت و اوسلای طلایی جشنواره ونیز را به دست آورد.
فیلم ناگهان بالتازار – Au Hasard Balthazar
کارگردان: رابرت برسون
ژانر: درام
محصول: ۱۹۶۶

داستان این فیلم اگزیستانسیالیستی درباره دختری به نام ماری و الاغش بالتازار است که وقتی هر دو بزرگ میشوند با سواستفادههایی از طرف جامعه روبرو میشوند.
فیلم جان مالکوویچ بودن – Being John Malkovich
کارگردان: اسپایک جونز
ژانر: کمدی، درام، فانتزی
محصول: ۱۹۹۹

داستان این فیلم اگزیستانسیالیستی درباره عروسکگردانی است که تونلی را کشف می کند که به ذهن بازیگری به نام جان مالکوویچ میرسد. این فیلم کاندیدای دیافت اسکار بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش مکمل زن و بهترین فیلمنامه غیراقتباسی شد.
فیلم ژان دیلمان – Jeanne Dielman
کارگردان: شانتال آکرمن
ژانر: درام، هنری
محصول: ۱۹۷۵

نام کامل فیلم «ژان دیلمان، شماره ۲۳ کهدو کومرس، ۱۰۸۰ بروکسل» است و داستان آن درباره فراز و نشیبهای زندگی زنی بیوه و تنها است. این فیلم را نخستین شاهکار زنانه در تاریخ سینما می دانند.
فیلم آنچه در پیش است – things to come
کارگردان: میا هانسن-لووه
ژانر: درام
محصول: ۲۰۱۶

داستان این فیلم اگزیستانسیالیستی درباره معلم فلسفهای در پاریس است که شوهرش او و دو فرزندش را به خاطر زنی دیگر ناگهان ترک میکند. حال او در تلاش است زندگی خود را از نو بسازد. فیلم توانست جایزه خرس نقرهای کارگردانی در جشنواره برلین ۲۰۱۶ را به دست آورد.
فیلم ۲۰۰۱: ادیسه فضایی – A Space Odyssey
کارگردان: استنلی کوبریک
ژانر: علمی تخیلی و حماسی
محصول: ۱۹۶۸

فیلم «۲۰۰۱: ادیسه فضایی» در ۴ پرده روایت میشود که هر کدام داستان رویارویی بشر با مونولیت سیاه و اسرارآمیزی است که در تکامل بشر موثر بوده و در سفر به سیاره مشتری از یکی از این مونولیتها سیگنالی فرستاده میشود. این فیلم را یکی از بهترین و تاثیرگذارترین فیلمهایی که تا کنون ساخته شده میدانند.
فیلم باید درباره کوین صحبت کنیم
کارگردان: لین رمزی
ژانر: درام، معمایی
محصول: ۲۰۱۱

داستان این فیلم درباره مادر پسری به نام کوین است که نمیتواند از پسرش به تنهایی مراقبت کند چرا که کوین رفتاری عادی ندارد و دست به خشونتهای غیر قابل کنترلی میزند. مادر نامهای به پدر کوین مینویسد و از او درخواست کمک میکند. فیلم جوایز زیادی را به دست آورده و توانسته نظر منتقدان فیلم را به خود جلب کند.
فیلم داستان توکیو -Tokyo Story
کارگردان: یاسوجیرو ازو
ژانر: درام
محصول: ۱۹۵۳

فیلم «داستان توکیو» را شاهکار یاسوجیرو اوزو میدانند و در برخی نظرسنجیها جزو ده فیلم برتر تاریخ سینما انتخاب شده است. داستان این فیلم اگزیستانسیالیستی درباره زن و مرد پیری است که برای دیدن فرزندانشان به توکیو سفر میکنند اما فرزندانشان به دلیل مشغله زیاد به آنها توجهی نمیکنند.
فیلم چهارصد ضربه – The 400 Blows
کارگردان: فرانسوا تروفو
ژانر: درام، جنایی
محصول: ۱۹۵۹

داستان این فیلم که نمونه برجسته سینمای موج نو فرانسه است درباره پسری است که برای فرار از تنبیه و مشکلاتی که در مدرسه و خانه دارد به پاریس فرار میکند. فیلم چهارصد ضربه جایزه بهترین کارگردانی را از جشنواره کن و نامزد اسکار بهترین فیلمنامه را به دست آورد.
فیلم مهر هفتم – The Seventh Seal
کارگردان: اینگمار برگمان
ژانر: درام، فانتزی
محصول: ۱۹۵۷

این فیلم اگزیستانسیالیستی که اینگمار برگمان را به کارگردانی بینالمللی تبدیل کرد درباره شوالیه قرون وسطایی است که از جنگ صلیبی در راه بازگشت به خانه است. او از سرزمین طاعونزده گذر میکند و با مردی که مظهر مرگ است و برای ستاندن جان او آمده شزرنج بازی میکند و به دنبال جوابی برای سوالاتش در مورد زندگی و مرگ و وجود خدا میگردد.
فیلم اینک آخرالزمان – Apocalypse Now
کارگردان: فرانسیس فورد کاپولا
ژانر: درام، جنگی، معمایی
محصول: ۱۹۷۹

اینک آخرالزمان مهمترین فیلم تاریخ سینما به شمار میرود و توانسته نخل طلای کن و اسکار بهترین فیلمبرداری و صدابرداری را دریافت کند. فیلم درباره سروانی به نام ویلرد است که ماموریت دارد به جنگلی در کامبوج رفته و سرهنگ والترکروتز خائن که برای خود ارتشی تشکیل داده را پیدا کرده و بکشد.
فیلم استاکر – Stalker
کارگردان: آندری تارکوفسکی
ژانر: درام علمی تخلی
محصول: ۱۹۷۹

فیلمی روسی از کارگردان مشهور، آندری تارکوفسکی است که شهرتش بیشتر به خاطر فیلمهای معنادار و فلسفی مشهور است. فیلم درباره دو نفر با نامهای مستعار نویسنده و دانشمند است که برای برآورده کردن رویاهایشان می خواهند به منطقهای مرموز و ممنوعه بروند که گفته میشود در این منطقه خانهای وجود دارد که در آن آرزوها برآورده میشود. در این سفر آنها از یک راهنما (استاکر) کمک میگیرند.
فیلم هشت و نیم – ۸ ½
کارگردان: فدریکو فلینی
ژانر: کمدی-درام
محصول: ۱۹۶۳

فیلم هشت و نیم فیلم اگزیستانسیالیستی سیاه و سفید درباره کارگردانی است هنگام ساختن فیلمی درگیر خاطرات گذشته و دوران کودکی خود میشود. این فیلم در فهرست بهترین فیلمهای تاریخ سینما قرار دارد و توانسته اسکار بهترین فیلم خارجی در سال ۱۹۶۳ را از آن خود کند.
دزد دوچرخه – Bicycle Thieves
کارگردان: ویتوریو دسیکا
ژانر: درام
محصول: ۱۹۴۸

فیلم دزد دوچرخه یکی از تاثیرگذارترین فیلمهای تاریخ سینما شناخته شده است که درباره مردی به نام آنتونیو ریچی است که با سختی شغل چسباندن پوستر روی دیوار را به دست آورده است و برای این کار نیاز به دوچرخه دارد. در همین حین دوچرخه او را میدزدند؛ آنتونیو به همراه پسرش به دنبال دزد دوچرخه هستند. این فیلم در مجله سایت اند ساوند به عنوان برترین فیلم تاریخ سینما شناخته شد. دزد دوچرخه نامزد دریافت ۲ اسکار و همچنین برنده جایزه بفتا و گرمی شده است.
انومالیسا – Anomalisa
کارگردان: چارلی کافمن و دوک جانسون
ژانر: استاپموشن درام، فانتزی
محصول: ۲۰۱۵

فیلم استاپ موشن انوامالیسا یک فیلم اگزیستانسیالیستی است که درباره نویسندهای به نام مایکل استون است که نمی تواند با دیگران ارتباط برقرار کند تا اینکه با زنی به نام لیزا آشنا میشود. این فیلم نامزد دریافت جوایز بسیاری شده است و همچنین توانسته جوایز زیادی مثل جایزه جشنواره ونیز را به دست آورد.
شما کدام فیلم اگزیستانسیالیستی از این فهرست را دیدهاید؟ اگر به سینما و تلویزیون علاقمند هستید، بخش سینمای مجله ویتال را دنبال کنید.
۲ نظر
عالی عالی عالی . هرچقدر تعریف کنم کمه! چقدر دنبال همچین چیزی میگشتم 🤦🏻♂️ نوشته های زیر عکسا هم که… 🤦🏻♂️
خیلی خوب بود ممنون