گرچه مد و فشن یک صنعت همهگیر است اما این حقیقت نیز وجود دارد که این صنعت بیشتر دغدغه ثروتمندان هر جامعهای است و قشر کم درآمد امکانات کمتری برای استفاده از این صنعت دارند. شاید با شنیدن نام کنگو تنها چیزهایی که به ذهن خطور کند فقر، سوتغذیه یا بیماری باشد و هرگز واژههایی همچون زیبا، خوش سلیقه و مد روز به ذهن خطور نکند اما خرده فرهنگی به نام La Sape در کنگو وجود دارد که این ذهنیت را به طور کامل دگرگون میکند. البته گفته میشود سبک لباس پوشیدن آنها نماد مقاومت در برابر استعمار و نوعی فعالیت اجتماعی و اعتراضی صلحآمیز است. در ادامه معرفی انواع استایل و خرده فرهنگها ، در این مطلب با تاریخچه خرده فرهنگ La Sape (لاساپ) و استایل لاساپ آشنا میشویم.
معنی La Sape چیست؟
واژه La Sape که مخفف جامعه فضاساز و مردم با سلیقه (Société des Ambianceurs et des Personnes Élégantes) است، جنبش اجتماعی و خرده فرهنگی در شهر «کینشاسا» پایتخت جمهوری دموکراتیک کنگو و «برازویل» پایتخت جمهوری کنگو است که در تعدادی از کشورهای همسایه آنها نیز گسترش یافته است. کلمه La Sape از اصطلاح عامیانه فرانسوی Se Saper به معنای لباس زیبا گرفته شده است.
طرفداران مرد این خرده فرهنگ را ساپور (Sapeure) و زنان پیرو این سبک را ساپوز (Sapeuse) می نامند. این افراد که اکثرا شغلهای معمولی و کم درآمدی دارند و در مناطقی هستند که حتی گاهی آب آشامیدنی سالم نیز ندارند، تمام تلاش خود را میکنند تا لباسهای طراحهای لباس مشهور و برندهای معروف را به تن کنند یا برخی از آنها با الهام از طراحان مشهور استایل خود را طراحی میکنند.
استایل این گروه به حدی زیبا و خلاقانه است که حتی الهامبخش بسیاری از هنرمندان بین المللی همچون سولانج نولز (Solange Knowles) خواهر بیانسه و یا خواننده مشهور آفریقایی پاپا ومبا (Papa Wemba) بودهاند. پاپا ومبا در حال حاضر به خاطر همین استایل La Sape به یکی از افراد آیکونیک در دنیای فشن تبدیل شده است.
تاریخچه خرده فرهنگ La Sape (لاساپ)
پیدایش خرده فرهنگ لاساپ به زمان استعمار جمهوری کنگو و جمهوری دموکرات کنگو توسط پرتغال و فرانسه باز میگردد. زمانی که بردهداران لباسهای گرانقیمت خود را به جای دستمزد به بردههای برازاویل و کینشاسا میدادند و به این صورت آنها را با فشن سطح بالا آشنا و به آن علاقمند کردند.
آنها نیز استایل اربابان خود را استایل پرزرق و برق، رنگارنگ و به نوعی افراطی خود ترکیب میکردند؛ کت و شلوارهای شیک همراه با کروات، پاپیون یا دستمال گردنهای رنگارنگ. این استایل نسل به نسل منتقل شده و هنوز نیز ادامه دارد.
لاساپ مدرن
در حال حاضر علاوه بر طرفداران این سبک در کینشاسا و برازاویل، بسیاری از کنگوییهایی که به اروپا مهاجرت کردهاند نیز با اندکی تغییر دنباله رو استایل La Sape هستند. ساپورها و ساپوزهای ساکن کنگو همچنان به سبک اربابان دوره بردهداری و استعمار کنگو لباس می پوشند در حالی که این گروه در اروپا با نگه داشتن کلیات این سبک، لباس هایشان را مدرنتر انتخاب میکنند. اما همچنان استفاده از آیتمهای اغراقآمیز، رنگهای پررنگ و تلاش برای نمایش ظاهری ثروتمند بودن، از خصوصیات اصلی استایل لاساپ مدرن است.
La Sape ها در جمهوری کنگو و جمهوری دموکرات کنگو مورد احترام و تحسین هستند و در واقع نمادی ملی محسوب میشوند. ساپورها و ساپوزها مردمی عادی هستند که شغلهایی همچون راننده تاکسی، کارگر، کشاورز و …. هستند که به مد و فشن ارج مینهند و دستمزدی را که به سختی به دست میآورند را خرج استایل های زیبای خود میکنند. آنها طرفدار برندهایی همچون سن لوران، پیر کاردین، ورساچه، دیور، لویی ویتان، پرادا و …. هستند.
برای آشنایی بیشتر با دیگر استایلها و خرده فرهنگ ها بخش مد و فشن مجله ویتال را دنبال کنید.