۱۸ آوریل برابر با ۳۰ فروردین به عنوان روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی نامگذاری شده است. این روز خاص، فرصت بالا بردن آگاهی عمومی در مورد تنوع میراث جهانی و کوششهای مورد نیاز جهت حمایت و حفاظت از آنها را فراهم میآورد و همچنین به منظور جلب توجه نسبت به آسیب پذیری آنها است. به همین مناسبت ۶ بنای تاریخی کمتر شناخته شده در دنیا و ایران را به شما معرفی میکنیم که اگر تصمیم به سفر گرفتید، سری به آنها نیز بزنید!
۶ بنای تاریخی کمتر شناخته شده
همه ما حداقل یک بار به یک بنای تاریخی سر زدهایم اما برخی بناهای تاریخی هستند که نسبت به بقیه کمتر شناخته شدهاند اما همچنان جزو بناها یا شهرهای تاریخی هستند که گردشگران را به خود جذب میکنند.
مسجد جامع کبیر جنه
مسجد جامع جنه (Grande mosquée de Djenné) قدیمی ترین مسجد خشتی جهان است که در قرن ۱۳ میلادی در شهر تیمبوکتو مالی ساخته شد. این بنای تاریخی که فقط با خشت و چوب ساخته شده است، با وجود گذشت حدود ۸۰۰ سال از ساخت آن همچنان سالم و پا برجا است و گردشگران زیادی را به خود جذب میکند.
شهر باستانی تیاهواناکو
تیاهواناکو (Tiahuanaco) از کهن ترین شهرهای تاریخی در جهان است که تمدن آن مربوط به قبل از امپراطوری اینکاها (حدود سال ۱۷۰ میلادی) است. این شهر باستانی در نزدیکی دریاچه تیتیکاکا (Titicaca) در بولیوی واقع شده است. برخی اعتقاد دارند که تیاهواناکو که نام جدید آن است از کلمه Taypiqala در زبان آیمارا به معنای «سنگی در مرکز» گرفته شده است؛ چرا که به اعتقاد مردم بومی آنجا، تیاهواناکو یا تیواناکو در مرکز جهان قرار دارد و مبدا تمدن بشریت است.
شهر باستانی تیکال
تیکال (Tikal) یکی از بزرگترین محوطههای باستانشناسی است که در کشور گواتمالا قرار دارد. تیکال یکی از شهرهای مهم امپراطوری مایاها است که بیش از صد هزار نفر جمعیت داشته است. اهرام متعددی در این شهر وجود دارند و تا کنون بیش از ۴۰۰۰ سازه و بنای تاریخی در تیکال کشف شده است.
تیکال در زبان ایتزای مایاها به معنای «مکانی برای زمزمهها یا مکان پچ پچها» است. ساکنان محلی معتقد هستند که ارواح قوم مایا هنوز هم در میان خرابههای شهر باستانی تیکال سرگردان هستند.
معابد جگانتیا
معابد جگانتیا (Ġgantija Temples) واقع در کشور مالت، قذیمی ترین معبد در سراسر جهان است که در دوره نوسنگی (۲۵۰۰-۳۶۰۰ پیش از میلاد) ساخته شدهاند و با وجود اینکه قدمتی بیش از اهرام مصر دارند اما به آنها توجه چندانی نشده است. این معبد که قدیمیترین بنای تاریخی است به دلیل قدمت بیش از ۵۰۰۰ سال، استفاده از سنگهای چند تنی و نوع خاص معماری آن، به عنوان یک معبد افسانه ای مشهور است.
شهر پترا
پترا (Petra) شهر تاریخی تراشیده شده در صخرهها است که در کشور اردن واقع شده است. این شهر پایتخت حکومت باستانی نبطیها که در قرن چهارم پیش از میلاد میزیستهاند بوده است. یکی از موارد جالب این شهر، علاوه بر تزئینات تراشیده شده در ارتفاعات، سیستم آب پیشرفته آن در زمان گذشته است که امکان ساخت باغ در دل بیایان را نیز به وجود آورده بوده است. از دیگر نکات عجیب پترا این است که گرچه طبق استاد تاریخی، ساکنان آن پس از زلزله شهر را ترک کردهاند، اما طبق منابع دیگری تا چند صد سال پس از آن نیز رونق داشته و از سالهای پایانی این شهر و نحوه متروکه شدن آن اطلاعی در دست نیست.
شهر زیرزمینی اویی
شهر زیرزمینی نوشآباد (اویی) شهر زیرزمینی تاریخی است که در سه طبقه و در زیر بافت کنونی شهر نوشآباد کاشان قرار دارد. این مجموعه که قدمتی ۱۵۰۰ ساله دارد و ساخت آن به دوره ساسانیان برمیگردد، برای زمانهای جنگ و حمله دشمنان استفاده میشده است. این مجموعه بزرگترین بنای تاریخی و بزرگترین سازه دست کند جهان است که سیستم تهویه عجیب و پیچیدهای دارد.
زیباترین بنای تاریخی که دیدهاید در کجا واقع شده است؟ کدامیک از این بناها و شهرهای تاریخی را از نزدیک دیده اید؟ اگر به سفر علاقمند هستید، بخش سفر مجله ویتال را دنبال کنید.
۴ نظر
مسجد جنی باید تو ایران باشه اینجا خیلی جن رو قبول دارن در جریانید دیگه؟ :))))))
همه مکانای خفن باستانی تو کشورای عقب افتادست :)))
تا حالا اسم شهر اویی رو نشنیده بودم با اینکه تو ایرانه چه برسه به بقیش
تیکال رو رفتم واقعا با عظمت و زیباست. ابهتش شما رو میگیره و تصور اینکه کلی هزار سال پیش این بنا ساخته شده آدم رو به وجد میاره.