یکی از چهرههای برجسته موسیقی مستقل و آلترناتیو لبنان، گروه مشروع لیلی (Mashrou’ Leila) است. این گروه ۵ نفره جنجالهای زیادی در کشورهای عربی داشتهاند. در ادامه معرفی گروهها و خواننده های موسیقی خارجی و همچنین موسیقی خاورمیانه ، با بیوگرافی گروه مشروع لیلی آشنا میشویم.
بیوگرافی مشروع لیلی
گروه مشروع لیلی در فوریه ۲۰۰۸ در دانشگاه آمریکایی بیروت زمانی که هایک پاپازیان (ویولونیست)، آندره شدید (گیتاریست) و امیه ملاعب (پیانیست) در یک دعوت عمومی برای جم سشن (Jam Session) که رویدادی برای همنوازی به صورت بداهه نوازندگان است، دیگر اعضای گروه هفت نفره مشروع لیلی را یافتند و گروه مشروع لیلی تشکیل و به صورت زیرزمینی آغز به کار کرد. این گروه با اجرا در یک جشنوارهٔ موسیقی در بیروت توجهها را به سوی خود جلب کردند. گروه در حال حاضر ۵ عضو دارد.
مشروع لیلی به دو صورت ترجمه میشود؛ ترجمه آن به هر دو صورتِ «پروژهٔ لیلی» و «پروژهٔ یکشبه» ممکن است. لیلی یک نام رایج برای زنان در لبنان است که به معنای شب نیز هست.
موسیقی مشروع لیلی گسترهای را در بر میگیرد که هم شامل موسیقی پاپ راک و آلترنیتیو راک بوده و هم گاهی به بلوز و جاز کشیده میشود. این گروه، نخستین گروه راک عربی است که تصویرش روی جلد مجله رولینگ استون به چاپ رسید و این میتواند حاکی از توجه ویژه آمریکاییها، که خود بهترین نمونههای موسیقی آلترنیتیو راک را پرورش دادهاند، به این تازه نفسهای لبنانی باشد.
تا کنون چهار آلبوم از این گروه با نامهای Ibn El Leil 2015 ،Romancy 2011 و Raasuk 2013 و Mashrou’ Leila 2009 منتشر شده است. برخی آهنگهای انتقادی آنها از وضعیت جامعه لبنان و تابو شکنی، جنجالساز شدهاند. موضوعهایی مثل جنگ و ترورهای سیاسی، قومگرایی، جنسیت و همجنسگرایی در آهنگهای آنها باعث این جنجالها شده است.
پنجمین آلبوم آنها با نام مدرسه بیروت (The Beirut School) به زودی منتشر خواهد شد. آهنگ «شم یاسمین» به عنوان مثال درباره پسری است که میخواهد عاشقش را به خانواده معرفی کند اما در واقع عاشق، دختر نیست و پسر است.
در آوریل ۲۰۱۶ مقامات اردنی به گروه اجازه ندادند در استان عمان به اجرا بپردازند. دلیل لغو کنسرت، نامناسب بودن مضمونهای موجود در ترانههای آنها، با باورهای مذهبی مردم اردن اعلام شده بود.با این وجود، پس از بازتاب یافتن موضوع در شبکههای اجتماعی، آنها اجازه یافتند که در اردن به اجرا بپردازند.
حامد سنو خواننده اصلی گروه آلترناتیو راک مشروع لیلی است. تاکنون تصویر سنو بر روی جلد دو مجلهٔ مرتبط با دگرباشی جنسی قرار گرفتهاست. یکی مجلهٔ فرانسوی تتو و دیگری مجلهٔ اردنی مای. کالی. سنو آشکارا همجنسگرا است و در زمینهٔ حقوق دگرباشان جنسی در خاورمیانه و جهان فعالیت کردهاست.
اگر به موسیقی علاقه دارید، در بخش موسیقی مجله ویتال ما هر هفته خوانندهها و گروههای موسیقی مختلفی از سراسر دنیا به شما معرفی میکنیم.
۱ نظر
واقعا فوقالعاده هستن 🙂 مطلب عاالی بود ممنون