تاثیر یک عکس به اندازه هزاران حرف است؛ مخصوصا اگر گوشه هایی از زندگی انسانها، حیوانات یا طبیعت را به ما نشان دهد که شاید خیلی از ما ندیده باشیم و یا چشممان را روی آنها بسته باشیم. یک عکس حتی میتواند اعتقادات انسان را زیر و رو کند. عکسها این قدرت را دارند که ما را شاد، غمگین و عصبانی کنند یا الهامبخش و تغییردهنده باشند. در این مطلب از بخش هنر مجله ویتال ، نگاهی میکنیم به تاثیرگذارترین عکس های جهان که ممکن است برای برخی ناراحتکننده باشد.
تاثیرگذارترین عکس های جهان
عکسها روایتی از تاریخ هستند که بهترین شکل تاریخ را نشان میدهند. عکسهایی که در ادامه میبینید ممکن است ناراحتکننده باشند اما همگی بد یا خوب تجربیات انسانها را در طول تاریخ نشان میدهند.
۱. کودک گرسنه در دست یک عضو هیئت اعزامی
عکاس: مایک ولز
سال: ۱۹۸۰
مایک ولز، عکاس بریتانیایی، در منطقه کاراموجا در شمال شرقی اوگاندا که به عنوان یکی از مراکز قحطی در شاخ آفریقا شناخته میشود، عکسی را از دست کودکی گرسنه در دستان یکی از اعضای گروه اعزامی توزیع غذا در منطقه ثبت میکند. این عکس یکی از تاثیرگذارترین عکس های جهان است که به عنوان نمادی از بحران تغذیه آفریقا در اوایل دهه ۸۰ میلادی به ثبت رسیده است.
(هشدار: عکس بعدی ممکن است برای برخی ناراحتکننده باشد)
۲. راهب در آتش
عکاس: مالکولم براون
سال: ۱۹۶۳
در تاریخ ۱۱ ژوئن ۱۹۶۳ یک راهب بودایی مهایانه ویتنامی به نام تچ کوانگ دوک، در اعتراض به آزار و اذیت راهبهای بودایی توسط دولت نگو دین دیم در سایگون اقدام به خودسوزی کرد. مالکولم براون، عکاس اسوشیتد پرس که در آنجا حضور داشت، این عکس را گرفت که بازتابی جهانی پیدا کرد. این عکس به یکی از تاثیرگذارترین عکس های جهان تبدیل شد و جایزه پولیتزر را دریافت کرد. شاید در آن زمان اکثر آمریکاییها ویتنام را حتی روی نقشه هم نمیتوانستند پیدا کنند، اما این عکس و آرامش فوقالعاده تچ کوانگ دوک در حین سوختن توجهات را به وضعیت ویتنام جلب کرد.
۳. کودک گرسنه و کرکس
عکاس: کوین کارتر
سال: ۱۹۹۳
کوین کارتر با گروهی از عکاسان دیگر که به باشگاه بنگبنگ معروف بودند، به سودان رفته تا قحطی مرگبار سودان بر اثر جنگ داخلی را با عکسهایشان به دنیا نشان دهد. در یک کیلومتری کمپ تغذیه سازمان ملل کودکی ضعیف را میبیند که در حال رفتن به کمپ از رمق افتاده و پشت سر او کرکسی منتظر مرگ او است. کارتر این عکس را میگیرد و کرکس را فراری می دهد؛ کودک هم به سمت کمپ حرکت میکند. زمانی که این عکس، که یکی از تاثیرگذارترین عکس های جهان است در روزنامه تایمز به چاپ میرسد مورد توجه جهانی قرار گرفته و کارتر برنده جایزه پولیتزر میشود.
گرچه پس از انتشار عکس، در کنار تحسینها انتقادات شدیدی از کارتر برای بیتوجهی به سرنوشت کودک میشود؛ کارتر یک سال پس از گرفتن آن عکس خودکشی میکند.
۴. مرد تانکها
عکاس: جف ویدنر
سال: ۱۹۸۹
۱۵ آوریل تا ۴ ژوئن سال ۱۹۸۹ در شهر پکن چین اعتراضاتی توسط دانشجویان برپا شد که تعداد زیادی کشته برجای گذاشت. در چهارم ژوئن ۱۹۸۹ سرکوب گستره و مرگباری در میدان تیانآنمن پکن رخ داد که از آن به عنوان یکی از خونینترین سرکوبهای حکومت کمونیستی چین یاد میشود. در بامداد روز بعد عکاس اسوشیتد پرس، جف ویدنر، از بالکن هتل بیجینگ تصویر مردی سفیدپوش را به ثبت میرساند که تبدیل به یکی از تاثیرگذارترین عکس های جهان میشود. این مرد سفیدپوش در زمانی که کسی جرات حضور در خیابانها را نداشت با کیسه خریدی در دست در مقابل صف طولانی تانکهای حکومتی میایستد و برای مدتی مانع از حرکت آنها میشود. پس ازتوقف آنها حتی به بالای اولین تانک میرود و با سرنشینان صحبت میکند. در نهایت با دخالت دیگر عابران (که گروهی آنها را افرادی معمولی و گروهی لباس شخصیهای حکومت خواندهاند) از محل دور میشود. از سرنوشت او اطلاعی در دست نیست.
۵. بوسه پیروزی
عکاس: آلفرد آیزنشتت
سال: ۱۹۴۵
پس از اعلام پیروزی متفقین بر ژاپن و پایان جنگ جهانی دوم در ۱۴ آگوست ۱۹۴۵ مردم به خیابانها میآیند و جشن پیروزی میگیرند. ملوانی آمریکایی دختری غریبه (دستیار دندانپزشک با لباس پرستاری) را در میدان تایمز نیویورک در آغوش گرفته و میبوسد. این بوسه توسط عکاسی به نام آلفرد آیزنشتت به ثبت میرسد که پس از چاپ در مجله لایف به یکی از مشهورترین بوسههای تاریخ و یکی از مشهورترین عکس های جهان تبدیل میشود.
۶. درون اردوگاه آشویتس
عکاس: kligon5
آشویتس بزرگترین اردوگاه کار اجباری آلمان نازی بود که برای اولین بار اتاقهای گاز و کورههای آدم سوزی در این اردوگاه راهاندازی شد. گفته میشود که نزدیک به چهار میلیون یهودی در خلال جنگ جهانی دوم در این اردوگاه کشته شدند. این عکس از درون یکی از اتاقهای گاز این اردوگاه است که عکاسی به نام kligon5 آن را به ثبت رسانده است.
۷. سقوط
عکاس: ریچارد درو
سال: ۲۰۰۱
یکی از تاثیرگذارترین عکس های جهان عکسی است که عکاس اسوشیتد پرس، ریچارد درو، از مردی در حال سقوط از برج تجارت جهانی آمریکا پس از حمله تروریستی ۱۱ سپتامبر که منجر به کشته شدن بیش از دو هزار نفر شد گرفته است. گفته میشود که تعدادی از افرادی که در این ساختمانها بودهاند برای رهایی از آتش خود را از ساختمان به بیرون پرتاب کردهاند.
(هشدار: عکس بعدی ممکن است برای برخی ناراحتکننده باشد)
۸. آیلان کردی
عکاس: نیلوفر دمیر
سال: ۲۰۱۵
یکی از ناراحتکنندهترین و تاثیرگذارترین عکس های جهان ، عکس جسد کودک سه ساله سوری به نام آیلان کردی (Aylan Kurdî) است که به همراه خانوادهاش برای فرار از جنگ داخلی سوریه به آبهای مدیترانه پناه برده بودند تا به اروپا مهاجرت کنند. این عکس واکنش های زیادی در سراسر دنیا به همراه داشت و از آن به عنوان سمبل تراژدی انسانی مهاجران در اروپا نام برده شده است.
نظر شما درباره تاثیرگذارترین عکس های جهان چیست؟ قطعا تعداد عکس های تاثیرگذار تاریخ کم نیستند و با جستجو میتوانید تعداد بیشتری را ببینید.
۱ نظر
خیلی ناراحت کننده بودن