نیکزاد نجومی نقاش و تصویرساز معاصر ایرانی است که عمده شهرتش به دلیل آثاری است که بیشتر مضامین سیاسی و اجتماعی و روانشناسانه دارند و او را به عنوان نقاشی موثر میشناسند. در این مطلب با بیوگرافی نیکزاد نجومی آشنا میشویم.
بیوگرافی نیکزاد نجومی
نیکزاد نجومی یا نیکی نجومی (Nicky Nodjoumi) متولد سال ۱۳۲۰ در کرمانشاه و فارغالتحصیل ممتاز دانشکده هنرهای زیبای تهران در رشته نقاشی است. در سال ۱۳۴۸ به آمریکا سفر کرد و برای مدتی به کنوانسیون دانشجویان ایرانی در آمریکا پیوست و به طراحی پوسترهای سیاسی برای آنها مشغول شد و در کنار این کار، به نقاشی مشغول شد. با وجود غلبه هنر آبستره و مینیمالیسم بر فضای هنری آن زمان در نیویورک، نقاشی هایش را بیشتر در فضای فیگوراتیو میکشید.
در سال ۱۳۵۱ در مدرسه هنرهای تجسمی نیویورک انیمیشن خواند و سپس کارشناسی ارشد خود را سال ۱۳۵۳در رشته هنرهای زیبا از سیتی کالج نیویورک گرفت؛ پس از اخذ مدرک در دانشگاه به تدریس مشغول شد. او در حال حاضر در بروکلین زندگی می کند؛ همچنین از حامیان دانشنامه ایرانیکا (بزرگترین و جامع ترین پروژه ایرانشناختی) است.
آثار نیکی نجومی
نیکزاد نجومی اواسط دهه ۴۰ و پس از فارغالتحصیلی، کار هنری خود را با سازمان گرافیک نگاره آغاز کرد و همزمان آثار متعددی را برای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ایران ساخت. او در زمینه تصویرسازی کتاب کودک در زمره چهرههای اصلی در نسل طلائی این هنر بهشمار میآید. همچنین بخشی از پوسترهای انقلاب ایران که در دانشکده هنرهای زیبا با روشهای چاپ دستی تکثیر شدهاند و نشانه عمومی آنها ستاره سرخ در کادر آنها است از آثار نجومی و آراپیک باغداساریان هستند.
«گزارشی از انقلاب» مجموعهای از ده طراحی ذغالی نیکی نجومی بود که ۹ ماه بعد از انقلاب اسلامی و پس از بازگشایی موزه هنرهای معاصر به نمایش در آمد. وی در این مجموعه تظاهراتهای مردمی را به تصویر کشیده بود که مورد انتقاد شدید قرار گرفت؛ به گونهای که او مجبور به ترک ایران شد.
آخرین نمایش طرحهای نیکزاد نجومی در تهران با عنوان دست نوشته سال ۱۳۸۵ در گالری هما به نمایش درآمد و مورد توجه نسل جوان هنرمندان قرار گرفت. در سال ۱۳۹۲ نجومی نمایشگاهی بزرگ درنگارخانه تیمور گراهنه، در نیویورک داشت که با استقبال فراوان مواجه شد و نگاه بینالمللی را به سمت او متوجه ساخت.
آثار نیکزاد نجومی متشکل از سه عنصر عوامل تاریخی، انتقاد اجتماعی و سورئالیست انتزاعی است. آثار او با اینکه آبستره و بخشی سورئالیستی است، اما عنصر انسانی همواره در کانون آن قرار دارد. شخصیتهای محوری در کارهایش مردان کت و شلوار پوش هستند که مشاندهنده مردان قدرتمندی هستند که قدرت آنها پیوندی ناگسستنی با سیاست دارد. به باور منتقدان هنر، نیکزاد نجومی نقاشی است مضمونگرا، فیگوراتیو و تلخاندیش که مضامین انسانیاش را در چشماندازهایی تلخ و تیره به تصویر میکشد.
نقاشیهای اخیر نجومی بیشتر الهام گرفته از عکسهای روزنامهها است؛ به گفته خودش، عکسهایی را از روزنامههای مختلف جمعآوری میکند و سپس آنها را کنار هم قرار داده و تصاویر را تلفیق میکند. داستانگویی از دیگر ویژگیهای نقاشیهای اخیر نجومی است که بر خلاف آثار نئو راوخ، رئالیست آلمانی، تنها یک روایت نیست، بلکه داستانی است که پایان آن باز است.
روزنامه نیویورک تایمز از آقای نجومی به عنوان گنجینه ی هنری یاد کرده است. نجومی جوایز متعددی در طول فعالیت خود دریافت کرده است که از جمله آنها می توان به جایزه ملی فرانسه و جایزه فستیوال بلونیا در ایتالیا به خاطر تصویرسازی کتاب «گل بلور خورشید» نوشته فریده فرجام اشاره کرد. همچنین تصویرگری او برای کتاب «صدای پای آب» سهراب سپهری از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به همراه ۵ کتاب دیگر از ایران، در فهرست آثار منتخب کتابخانه بینالمللی مونیخ قرار گرفت. آثار او را میتوان در مجموعههای دائمی موزه هنر متروپولیتن نیویورک، بریتیش میوزیوم لندن، موزه خصوصی صلصالی دوبی و موزه ملی کوبا مشاهده کرد.
برای آشنایی با دیگر هنرمندان موفق ایرانی ، بخش چهرههای مجله ویتال را دنبال کنید.