شاید شما هم شنیده باشید که بسیاری از آثار بزرگ ادبی یا سینمایی قبل از محبوبیت خود مورد نفرت یا انتقادات منفی قرار گرفتهاند. مثلا در دنیای سینما آثاری همچون جادوگر شهر از (۱۹۳۹) یا مثلا فیلم چه زندگی شگفتانگیزی (۱۹۴۶) مورد انتقادات شدید قرار گرفتند اما بعدها محبوبیت بسیار زیادی پیدا کردند. حتی در دنیای هنر نیز کارهای مشهور میکل آنژ همچون داوری نهایی (The Last Judgment) را در ابتدا برای اثری جلف برای قرار دادن در کلیسا می دانستند. در دنیای ادبیات نیز کتاب و رمان های محبوب زیادی وجود دارند که در زمان انتشارشان با شکست مواجه شدند و مورد نفرت بودند. در این مطلب از در این مطلب از معرفی کتاب مجله ویتال ، با رمان های محبوب که در ابتدا منفور بودند آشنا میشویم.
رمان های محبوب که در ابتدا منفور بودند
در دنیای ادبیات داستان ها و رمانهایی هستند که در حال حاضر شهرت زیادی دارند اما هنگام انتشار در زمان خودشان با انتقاد زیاد مواجه شدند و یا نادیده گرفته شده بودند. در ادامه رمان های محبوب که در ابتدا منفور بودند آشنا میشویم:
۱. رمان سالار مگس ها
نویسنده: ویلیام گلدینگ
تاریخ انتشار: ۱۹۵۴
ویلیام گلدینگ حتی برای انتشار سالار مگسها هم بسیار سختی کشید؛ چرا که محتوای آن را دارای خشونت افراطی میدانستند. پس از انتشار هم فروش بسیار پایینی داشت که موجب شد چاپ این رمان بلافاصله متوقف شود. اما دههها بعد دوباره تجدید چاپ شد و به یکی از صد رمان برتر تاریخ به انتخاب کتابخانه مدرن تبدیل شد و همچنین به سومین رمان محبوب در بریتانیا شناخته شد. فیلمها و سریالهای زیادی همچون سریال پرطرفدار «لاست» بر اساس این رمان ساخته شده است.
داستان این رمان درباره هواپیمایی است که بر اثر یک اتفاق در جزیرهای متروکه و ناشناس سقوط میکند. بچههای مدرسه که در هواپیما بودند زنده میمانند و ناگهان خود را در محیطی بدون هیچ قانون و سرپرستی مییابند.
۲. رمان ارباب حلقه ها
نویسنده: جی.آر.آر. تالکین
تاریخ انتشار: ۱۹۳۷ تا ۱۹۴۹
هیچکس فکر نمیکرد که رمان سه گانه ارباب حلقهها تبدیل به یکی از مشهورترین و تأثیرگذارترین کتابهای ادبیات در قرن ۲۱ تبدیل شود؛ چرا که در زمان انتشارش نقدهای زیادی دریافت کرده بود. نیویورک تایمز ارباب حلقهها را به بلندنظری بسیار زیاد متهم کرده بود یا نیو ریپاپلیک آن را ضعیف میدانست. در حال حاضر یکی از رمان های محبوب در دنیا است که چندین فیلم و انیمیشن بر اساس آن ساخته شده است و سه گانه ارباب حلقه ها یکی از بهترین سه گانه های تاریخ سینما است.
داستان ارباب حلقهها در سرزمینی خیالی به نام سرزمین میانی، که قسمتی از سرزمین بزرگتری به نام آردا است، اتفاق میافتد. هابیتی به نام فردو بگینز است که در غاری بسیار بزرگ گم میشود و در آنجا بهطور اتفاقی حلقهای را مییابد که قدرت فوقالعادهای دارد و ماجراها آغاز میشود.
۳. رمان دنیای قشنگ نو
نویسنده: آلدوس هاکسلی
تاریخ انتشار: ۱۹۳۲
هنگامی که کتاب دنیای قشنگ نو اثر آلدوس هاکسلی در سال ۱۹۳۲ منتشر شد، نقدهای دلسرد کننده زیادی درباره آن نوشته شد. حتی هنگامی که منتشر شد، چاپ آن در ایرلند ممنوع شد و نسخه های موجود از آن از قفسه کتابفروشی ها جمع آوری شد. در استرالیا نیز این رمان به مدت ۵ سال ممنوع بود. دنیای قشنگ نو همچنین در سال ۱۹۶۷ در هند ممنوع شد.
دنیای قشنگ نو یکی از رمان های محبوب علمی تخیلی و پادآرمانشهری است که داستان آن در سال ۲۵۴۰ میلادی اتفاق میافتد که در آن یک دولت مرکزی وجود دارد که همه چیز را کنترل میکند. تکنولوژی و علم در این دوران بسیار پیشرفته شده تا حدی که کارخانه انسانسازی اختراع شده است. در این پادآرمانشهر، حاکمان توتالیتر به میل خود افراد را در طبقات مختلف اجتماعی قرار میدهند و با شیوههای مدرن شرطیسازی، اخلاق و روحیات و حتی علایق آنها را عوض میکنند.
۴. رمان ناطور دشت
نویسنده: جروم دیوید سالینجر
تاریخ انتشار: ۱۹۵۱
هنگامی که ناتور دشت در سال ۱۹۵۱ منتشر شد، بسیاری از منتقدان آن را خستهکننده، بسیار عامیانه و قابل پیشبینی توصیف کردند. نفرت از این رمان به حدی بود که حتی کسانی که از خواندن آن لذت برده بودند جرات نمیکردند نقدی درباره آن بنویسند یا اگر مینوشتند جرات نوشتن نامشان را نداشتند. ناطور دشت در حال حاضر یکی از رمان های محبوب در دنیا است که بیش از ۶۵ میلیون نسخه از آن به فروش رفته و به بیش از ۳۵ زبان ترجمه شده است. ناتور دشت شاهکار ادبی و یکی از مهمترین رمانهای قرن بیستم است.
۵. رمان بلندی های بادگیر
نویسنده: امیلی برونته
تاریخ انتشار: ۱۸۴۷
تنها رمان امیلی برونته، بلندیهای بادگیر وقتی منتشر شد، منتقدان آن را عجیب، خشک و ملالآور توصیف کردند. نفرت از این رمان به حدی بود که برخی پیشنهاد سوزاندن آن را دادند! در نهایت اما بلندیهای بادگیر به یکی از رمان های محبوب دنیا تبدیل شد و جایگاه ویژهای در دنیای ادبیات کلاسیک جهان پیدا کرد. امیلی برونته یک سال پس از انتشار کتاب بر اثر سیل از دنیا رفت و موفقیتهای چشمگیر کتابش را ندید. این رمان یکی از عاشقانهترین رمانهای انگلیس، دوازدهمین رمان برتر جهان از نگاه بیبیسی و ششمین شاهکار ادبی دنیا به انتخاب روزنامه گاردین است.
۶. کتاب جایی که وحشیها هستند
نویسنده: موریس سنداک
تاریخ انتشار: ۱۹۶۴
هنگامی که کتاب جایی که وحشی ها هستند منتشر شد، منتقدان آن را بیهدف و گیجکننده توصیف کردند و حتی برخی اظهار داشتند که والدین باید این کتاب را از دسترس کودکان دور کنند! در حال حاضر کتاب جایی که وحشیها هستند که در ایران با نام سفر به سرزمین وحشیها و سرزمین موجودات وحشی ترجمه شده است، یکی از بهترین کتابهای داستانی کودک است که نشان کالدکوت بهترین کتاب کودک را دریافت کرده است. این کتاب مصور که به عنوان یکی از بهترین و دوست داشتنیترین کتابهای مصور کودکان در تمام دورانها شناخته شده است، درباره پسربچهای است که لباس گرگی می پوشد و شیطنت میکند؛ به همین خاطر مادرش او را وحشی خطاب می کند و او را برای تنبیه بدون شام به اتاق خوابش می فرستد. اما جنگلی جادویی و شگفتانگیز در اتاقش رشد می کند و به او اجازه میدهد تا بدون هیج مانعی به عنوان رئیس وحشیها شیطنت کند. فیلمی فانتزی نیز بر اساس آن توسط اسپایک جونز در سال ۲۰۰۹ ساخته شد که مورد توجه منتقدین قرار گرفت.
۷. رمان موبی دیک
نویسنده: هرمان ملویل
تاریخ انتشار: ۱۸۵۱
موبی دیک که در سال ۱۸۵۱ و در دوران رنسانس آمریکایی منتشر شد، منتقدان آن را یک فاجعه خواندند و حتی آن را برای انتشار عمومی نامناسب دانستند. پس از تمجید ویلیام فاکنر از آن، کم کم مورد توجه قرار گرفت اما تا زمان مرگ نویسنده مورد بیمهری مخاطبان بود و در واقع یک شکست تجاری محسوب میشد. اما در قرن ۲۱ به یکی از رمان های محبوب دنیا و یکی از صد کتاب برتر تاریخ به انتخاب گاردین تبدیل شد. فیلمهای زیادی با اقتباس از موبی دیک ساخته شده است.
۸. رمان اولیس
نویسنده: جیمز جویس
تاریخ انتشار: ۱۹۲۲
رمان اولیس جیمز جویس که منتشر شد آن را مزخرف و وقیح توصیف کردند و حتی برخی جیمز جویس را دیوانه ای منحرف با ادبیات مخصوص مستراح (!) نامیدند. اولیس که به توصیف بیپروای روابط شخصیتها میپردازد به عنوان اثری قبیح ممنوع اعلام شد و حتی سردبیران یک مجله ادبی برای انتشار بخشی از آن محاکمه شدند. در حال حاضر اولیس از شاهکارهای ادبیات دوره مدرن محسوب میشود.
۹. رمان لولیتا
نویسنده: ولادیمیر ناباکوف
تاریخ انتشار: ۱۹۵۵
لولیتا که در حال حاضر از آثار کلاسیک و شاهکارهای ادبیات داستانی قرن بیستم محسوب میشود، از ابتدای انتشارش اثری بحث برانگیز بوده است. نیویورک تایمز نقدی درباره آن نوشت و آن را خستهکننده و تنفرانگیز خواند. این کتاب در پاریس، انگلیس، آرژانتین و نیوزیلند ممنوع شد. در ایران نیز ممنوع است اما گفته میشود به صورت زیرزمینی همچنان فروش دارد.
۱۰. رمان خوشه های خشم
نویسنده: جان اشتاینبک
تاریخ انتشار: ۱۹۳۹
رمان خوشههای خشم که در محکومیت بیعدالتی است هنگامی که منتشر شد منتقدان آن را خستهکننده و ترویجدهنده کمونیسم توصیف کردند. رمان اشتاینبک در همان روزهای نخستین انتشار هم ممنوع و هم به آتش کشیده شد. انجمن کشاورزان متحد کالیفرنیا، خوشه های خشم را دروغ و پروپاگاندای کمونیستی خواند. اشتاینبک چندین بار تهدید به مرگ شد اما در نهایت این رمان به یکی از رمان های محبوب دنیای ادبیات تبدیل شد و اشتاینبک برای آن جایزه پولیتزر را دریافت کرد.
در ایران کدام رمان های محبوب هستند که در ابتدا منفور بودهاند؟ اگر این رمانهایی که در بالا ذکر شد را خواندید، نظر خود را با ما و دیگر مخاطبان مجله ویتال در میان بگذارید.
۳ نظر
خیلی جالب بود
جالب بود
هنوزم برا من همشون منفورن =))))