یکی از مشهورترین خرده فرهنگ های جریان ساز در دنیای مد و فشن ، پانک است؛ استایل پانک لباس، جواهرات، آرایش مو و صورت به سبک این خرده فرهنگ اعتراضی است. در این مقاله با این نوع پوشش بیشتر آشنا میشویم.
پانک چیست ؟
پانک نام یک سبک موسیقی و جنبش ضد نظام حاکم است که در دهه ۷۰ میلادی شکل گرفت است. صاحبان این سبک موسیقی و نوازندگان گروههای پانک علاوه بر اعتراض با سبک موسیقیشان، اعتراض را در پوشش و نحوه ارایش مو و صورت خود نیز نشان میدادند که کم کم توسط طرفدارانشان استفاده و ترویج شد.
استایل پانک
استایل پانک در آغاز در آمریکا با پوشیدن تیشرت و جینهای کهنه و پاره و گاها دست دوم و کثیف خود را به نمایش گذاشت که نمادی از قشر ضعیف جامعه و اعتراض به نظام سرمایهداری ،مصرفگرایی و تبعیض نژادی و جنسیتی حاکم بود. اولین طراحی که در آمریکا تحت تاثیر این جنبش قرار گرفت آنا سوئی بود که تاثیر زیادی بر این استایل گذاشت.
در انگلستان نیز شروع استایل پـانک با پوشیدن تیشرتهایی با محتوای اعتراضی و گاها توهین آمیز و آزار دهنده شروع شد. یکی از تیشرتهای مشهور اینچنینی «سفید برفی و آقای پانک» نام داشت که هنوز هم گاهی از آن استفاده میشود. از طراحان مد انگلیسی که پیرو این سبک بودند میتوان به ویوین وست وود اشاره نمود که او نیز تحولات بسیاری را ذر این استایل پدید آورد.
از آیتمهای دیگر این استایل، علیالخصوص در دهه هفتاد استایل بی دی اس اسم و جورابهای فیش نت، کتهای چرمی ، گردنبندهای نقرهای بزرگ، زنجیرهاِ دکمهها و میخچههای فلزی متصل به لباس بود.
آرایش صورت پانک نیز در زن و مرد تقریبا یکسان است؛ چرا که ایدئولوژی پانک بر ضد هر نوع تبعیض (چه نژادی و چه جنسیتی) استوار است. خط چشمهای ضخیم، آرایشهای غلیظ و رژلب سیاه به همراه آرایش موی غیر معمول با رنگهای تند از شاخصههای آرایش مو و صورت پـانک هستند.
طرفداران استایل پانـک با سبک پوشش خود اعترضاشان به نظام سرمایهداری، تبعیض نژادی، تبعیض جنسیتی، فقر جامعه، مصرفگرایی و آلودگی محیط زیست و آزار حیوانات نشان میدهند.امروزه این استایل تعدیل شده و زیر مجموعههایی همچون استایل گرانج و پاپ پانک استایل را در خود جای داده است.
استایل پانک یکی از استایلهای فشن آلترناتیو محسوب میشود. فشن آلترناتیو به فشنی گفته میشود که لااقل طی یک دوره زمانی (هرچند کوتاه) از فشن عمومی و تجاری و بازاری جدا بوده باشد و استایل Punk نیز نه تنها با مد تجاری و عمومی فاصله داشت بلکه به دلیل مبارزه با مصرف گرایی عمدتا توسط خود افراد و با تغییر در لباسهای قدیمی به وجود میآمد.