ری کاواکوبو (Rei Kawakubo) طراح لباس ضدمد و ساختارشکن ژاپنی است که تاثیر بسزایی بر مد و فشن مدرن امروز و مد مفهومی در عصر معاصر داشته است. در ادامه معرفی برندها و طراحان لباس خارجی ، با بیوگرافی ری کاواکوبو ، طراح لباس ژاپنی پیشگام و مشهور آشنا میشویم.
بیوگرافی ری کاواکوبو (Rei Kawakubo)
ری کاواکوبو (Rei Kawakubo) متولد ۱۱ اکتبر ۱۹۴۲ در توکیو است؛ او در زمینه طراحی مد و فشن آموزش ندیده است و در دانشگاه کیو (دانشگاهی بزرگ و معتبر که پدر و مادرش متولیان آن هستند) در رشته هنرهای زیبا و ادبیات تحصیل کرد اما بعد از مدتی در سال ۱۹۶۰ تغییر رشته داد و در رشته تاریخ زیبایی شناسی تحصیلاتش را ادامه داد؛ رشتهای که در آن دانشجویان به مطالعه هنرهای غربی و آسیایی میپردازند. در سال ۱۹۶۴ و پس از فارغ التحصیلی به عنوان کارشناس تبلیغات بازرگانی یک کمپانی نساجی و تولید پارچه مشغول به کار شد.
کاواکوبو هنگامی که در بخش صحنه و لباس برای فوتوشوتها یک بار لباس مناسبی پیدا نکرد، خودش شروع به طراحی لباس کرد. همین موضوع باعث شد که او در کنار کارش، به عنوان یک استایلیست مستقل نیز فعالیتش را شروع کند.
در سال ۱۹۶۹ او طراحیهایش را با لیبل کوم د گارسونز (Comme des Garçons) در توکیو میفروخت و پس از موفقیتش برندی به همین نام را در سال ۱۹۷۳ تاسیس کرد. نام برندش در فرانسوی به معنی «مانند پسران» است. با افتتاح نخستین بوتیک خود در سال ۱۹۷۵، به مرور تولید لباسهای مدرن مردانه را نیز شروع کرد و در سال ۱۹۷۸، خط تولید لباسهای مردانه این برند نیز راهاندازی شد. در مدت ده سال ری کاواکوبو ۱۵۰ شعبه در سراسر ژاپن افتتاح کرد که سالانه بیش از ۳۰ میلیون دلار برای او درآمد داشت.
حضور در نمایشگاههای فصلی پاریس و استقبال از طراحیهای این برند، زمینه ساز افتتاح نخستین فروشگاه کوم د گارسونز در سال ۱۹۸۲ در فرانسه شد. در همین سال با برگزاری یک شو در پاریس جریان جدیدی را در صنعت مد به وجود آورد که «ضد مد (Anti-Fashion)» نام گرفت و در حال حاضر ری کاواکوبو و برندش، کوم د گارسونز یکی از پیشگامان این جنبش در تاریخ مد شناخته میشوند. جنبش ضد مد یکی از شاخههای هنر مفهومی صنعت مد است که تحت عنوان ضدساختارگرایی (Deconstractive) یا فشن معمارانه هم شناخته میشود و همچنان نیز با طراحانی همچون کاواکوبو، یویجی یاماموتو و ایسی میاکه ادامه دارد. در واقع چیزی که ری کاواکوبو را به سمت جنبش ضد مود سوق داد در دهمین سال فعالیت برندش آغاز شد؛ زمانی که کاواکوبو به دلیل عدم رضایتش از برخی طرح هایی که تا آن زمان ارائه کرده بود، تصمیم گرفت اصلاحاتی گسترده در روند طراحیهایش انجام دهد.
طراحیهای ری کاواکوبو همیشه خلاقانه، مستقل و اصیل بوده که از جریان اصلی و حاکم بر بازار و مد روز پیروی نمیکند. اغلب طراحیهای او با رنگهای تیره مثل سیاه و خاکستری و ترکیب آن با سفید بود که همین موضوع موجب شد در ژاپن نام کلاغ را بر کارهای او بگذارند. (از جمله طراح لباس ایرانی که در این سبک کار می کنند میتوان به رضا ندیمی اشاره کرد.)
طراحیها و لباسهای ری کاواکوبو با استانداردهایی که برای اندام زنان تعریف شدهاند تفاوت دارد و معمولا طراحیهای او حالتی ناتمام، نامتقارن و سایز بزرگ است که پارگیها و سوراخ هایی با سایزهای مختلف دارند که موجب شده منتقدان آنها را شیک از نوع هیروشیمایی توصیف کنند. این نوع لباسها و طراحیها در ادامه نهضت زیبایی فقر بود که از چند سال قبل شروع شده و به دنیای مد هم راه پیدا کرده بود. لباسهای کاواکوبو همچنین معمولا بدن جنسیت نیز هستند و به دلیل تیره و به نوعی ژولیده بودن به آن «استایل انفجار بمب اتم» یا «خانم هیروشیما» نیز گفته میشد.
ری کاواکوبو و یوجی یاماموتو که در دهه هفتاد با یکدیگر رابطهای عاشقانه نیز داشتند به عنوان پیشگامان مد مفهومی در جهان شناخته میشوند. هر دو طراح ژاپنی مشهور، مفاهیم زیبایی زنانه را به چالش کشیده و لباسهایی را طراحی میکردند به مد و فشن معنای جدید و مفهومی میداد. ری کاواکوبو با یوجی یاماماتو در سال ۱۹۸۱ دو مجموعه لباس جداگانه در پاریس رونمایی کردند که موجب حیرت و غافلگیری منتقدان شد.
در سال ۱۹۹۴ کاواکوبو به صنعت عطرسازی نیز وارد شد و خلاقیت، اصالت، استقلال و نو آوری خور را در این را نیز نشان داد. یکی از عجیبترین عطرهای برند کوم د گارسونز عطر Odeur 53 بود که حاوی بوهای ناشناخته و غیرارگانیک بود. عطری که به جسورانهترین شکل ممکن، استفاده از ترکیبات صنعتی در قالب یک عطر را رواج داد. از ری کاواکوبو به عنوان یکی از ارکان اصلی شکلگیریدوران جدید عطرسازی مدرن که تاثیر بسزایی بر جریان عطرسازی هنری، مفهومگرا و آوانگارد یاد میشود.
ری کاواکوبو بر طراحان لباس بسیاری تاثیر گذاشته است که از جمله آنها می توان به برند ویکتور و رولف اشاره کرد. به گفته خودش طرح هایش از «غم» الهام میگیرند و در ژاپن به این مفهوم «روح گرسنه» میگویند. در سپتامبر سال ۲۰۱۷ نمایشگاهی از آثار کاواکوبو در موزه متروپولیتن نیویورک برگزار شد. کاواکوبو اکنون با ۷۵ سال سن همچنان فعال است و به طراحیهای خود ادامه میدهد و هر فصل مجموعههای جدید و خلاقانهای را معرفی میکند.
نظر شما درباره طراحیها و لباس های ری کاواکوبو (Rei Kawakubo) چیست؟ اگر به مد و فشن علاقه دارید، ما هر ماه در مجله ویتال استایل ها، برندها و طراحان ایرانی و خارجی مختلفی به شما معرفی میکنیم. بخش فشن مجله ویتال را دنبال کنید.