رضا دقتی یکی از معروفترین عکاسان خبری ایرانی (فوتوژورتالیست) در سطح جهان است که در دنیا او را با نام رضا میشناسند و با نشریه معتبر نشنال جئوگرافیک همکاری میکند. در ادامه معرفی هنرمندان ایرانی ، با بیوگرافی رضا دقتی عکاس خبری مشهور ایرانی آشنا میشویم.
بیوگرافی رضا دقتی
رضا دقتی (Reza Deghati) در سال ۱۳۳۳ در شهر تبریز متولد و از ۱۴ سالگی با عکاسی و قدرت تاثیرگذاری آن آشنا شد. او که در زمینه معماری تحصیل میکرد، در سن ۲۲ سالگی به مدت سه سال به زندان رفت و پس از آن در زمان انقلاب، زمانی که ۲۵ سال داشت، وقایع انقلاب را ثبت میکند و به یک عکاس خبری بینالمللی تبدیل میشود؛ تصاویر او از انقلاب روی جلد مجلات در سراسر دنیا چاپ شد.
رضا جنگ میان ایران و عراق را هم از دریچه دوربینش به تصویر کشید اما در سال ۱۳۶۰ مجبور به ترک ایران شد و فعالیتهایش را در سطح جهانی دنبال کرد. سفر به بیش از ۱۰۰ کشور از جمله افغانستان حاصل این دوره از زندگی حرفهای او است.
رضا پس از مهاجرت از ایران به فرانسه، در سال ۱۳۶۲ کارش را با مجله نیوزویک بهعنوان خبرنگار بخش خاورمیانه در فاصله سالهای ۱۳۶۲ تا ۱۳۶۷ آغاز کرده و بعد از آن به همکاری با مجلههای معتبر تایمز، نشنال جئوگرافیک، نیویورک تایمز، فیگارو و دیگر مجلات ادامه میدهد. در همانجا با همسرش راشل آشنا میشود که حاصل این ازدواج دو فرزند به نامهای دلآزاد و جانان است.
در سال ۱۳۷۱ آژانس عکس وبستان (Webistan) را راه اندازی کرد و بسیاری از مجموعه عکسهایش در آنجا گردآوری شدهاند. اولین گزارش رضا برای نشریه نشنال جئوگرافی، در سال ۱۳۷۲ با عنوان «قاهره، قلب خروشان مصر» منتشر شد.
در حال حاضر او با این مجله نامدار همکاری میکند و تا کنون بیش از صد کشور را تحت پوشش مطبوعاتی قرار داده است. گزارشهای او بازگو کننده جنگها، انقلابها و مصائب انسانها است. خودش میگوید گمان نمیکند کسی بیشتر از او در جنگها حضور مستقیم داشته باشد.
رضا دقتی همواره تصویر را به عنوان وسیلهای برای پیشبرد اهداف انسان دوستانه و مبارزات خود علیه استبداد به کار گرفته است. وی در سال ۱۳۶۹، پس از عقبنشینی شوروی از افغانستان، مسئولیت پخش کمکهای جامعه بینالملل را از طرف سازمان ملل متحد پذیرفت و بهدنبال این تجربه بنیاد فرهنگی آینه را در سال ۱۳۸۰ در کابل تأسیس کرد.
در «بنیاد فرهنگی آینه» تاکنون صدها تن از دختران و پسران افغان در رشتههای روزنامهنگاری، عکاسی، فیلمبرداری و طراحی تحت نظر او در بالاترین سطح حرفهای آموزش یافته و جذب دنیای کار حرفهای در سطح بینالمللی شدهاند. موسسه آینه که توسط دقتی اداره می شود با انتشار ۸ نشریه از جمله «کابل» معتبرترین نشریه افغانستان، سهم عمدهای در بازار مطبوعات افغانستان دارد. رضا با راه اندازی یک آژانس عکس و یک ایستگاه رادیویی کار خود را توسعه داده است.
از او کتاب احمدشاه مسعود که مشتمل بر ۲۰ سال عکاسی از سردار مشهور افغان است، منتشر شده است. دقتی در افغانستان با احمدشاه مسعود آشنا شد و توانست در سفرهای خود به افغانستان مدت زیادی را با این مبارز کشور افغانستان بگذراند.
در سال ۲۰۰۵ رضا دقتی، عکاس و خبرنگار ایرانی به پاس خدماتش برای احیای مطبوعات آزاد، اشاعه آزادی بیان در دنیا، مبارزه برای احیای حقوق کودکان و مبارزه علیه استبداد، از سوی رئیسجمهور فرانسه مقام افتخاری شوالیه ملی لیاقت را دریافت کرد. مدال ملی لیاقت فرانسه بالاترین نشان کشور فرانسه است و به کسانی اعطا میشود که در راه اهداف انساندوستانه و اعتلای این فرهنگ تلاش کردهاند. رضا دقتی اولین ایرانی است که این نشان را دریافت کرده است.
در سال ٢۰۰۶ نیز به خاطر خدمات برجستهاش در روزنامه نگاری مدال افتخار روزنامهنگاری دانشگاه میسوری- کلمبیا را از آن خود کرد. دقتی پیش از این جایزه «پرینسیپه آستوریاس» که معتبرترین جایزه سالانه بین المللی اسپانیا است را از دست ولیعهد دریافت کرده بود.
در سال ۲۰۰۸ کتاب «رضا، جنگ و صلح» او که حاصل سفرهای سی سالهاش، به مناطق آشوب زده جهان است، توسط انتشارات انجمن ملی جغرافیا، نشنال جئوگرافی، به زبانهای انگلیسی و فرانسه در سطح جهان انتشار یافت. از دیگر کتابهای او میتوان به رههای موازی، سندباد، یاغیدلان، قتل عام بیگناهان، پرواز و جلوهگری آتش اشاره کرد.
رضا دقتی در سال ۲۰۱۰ طی مراسمی که در تالار تئاتر مرکزی لینکلن شهر نیویورک برگزار شد جایزه لسی (که به اسکار عکاسی معروف است) را دریافت و جایزهاش را به مردم ایران تقدیم کرد. به جز اینها رضا جوایز بسیار زیادی را در سراسر دنیا دریافت کرده و شهرت زیادی درمیان عکاسان و مردم جهان دارد.
برای آشنایی با هنرمندان موفق ایرانی، بخش چهرههای مجله ویتال را دنبال کنید.