سعاد ماسی Souad Massi خواننده عرب ساکن فرانسه طرفداران بسیار زیادی در کشورهای عربی و همچنین فرانسه دارد. رنگ صدای سعاد ماسی آنچنان گرم و گیرا است که نفهمیدن زبانش مانع از فرورفتن در موسیقی او نمیشود. در ادامه معرفی گروهها و خواننده های موسیقی خارجی ، با بیوگرافی سعاد ماسی خواننده الجزایری بیشتر آشنا میشویم.
بیوگرافی سعاد ماسی
سعاد ماسی (Souad Massi) خواننده، ترانهسرا و گیتارنواز الجزایری است که در سال ۱۹۷۲ در یکی از محلات حومه الجزیره و در خانوادهای مسلمان و پرجمعیت به دنیا آمد. مشوق اصلی سعاد ماسی در عرصه موسیقی، برادر بزرگش بود که با کمک او به کلاس گیتار رفت و همچنین سرودن ترانه را تجربه کرد.
در ۱۷ سالگی به عنوان عضو یک گروه فلامنکو پا به صحنه گذاشت و کنسرت اجرا کرد. از آنجایی که سعاد خانوادهای سنتی داشت، برای او شرطی گذاشتند مبنی بر این که او باید درسش را به اتمام برساند؛ بنابراین در دانشگاه الجزیره هم مشغول به تحصیل در رشته شهرسازی شد و بعد از پایان تحصیلش در یک دفتر مهندسی معماری شروع به کار کرد.
سعاد در سال ۱۹۹۷ به عنوان خواننده و گیتاریست، عضو یک گروه هارد راک سیاسی به اسم «آتاکور» شد که برادرش هم عضو آن بود. گروه آتاکور آلبومی منتشر نکرد، اما با الهام از گروههای موسیقی راک همچون لد زپلین و یوتو، بیشتر در زمینه ترانههای سیاسی فعالیت میکرد. در آن زمان الجزایر درگیر جنگ داخلی بود که این جنگ یک درگیری مسلحانه بین دولت الجزایر و گروههای گوناگون شورشی اسلامگرا بود. این گروههای اسلامگرا نه با موسیقی غربی سازگاری داشتند و نه با فعالیت زنان. (در این رابطه میتوانید فیلم پاپیچا را ببینید.)
آتاکور به خاطر تم سیاسی ترانههایش هدف تهدید و آزار گروههای تندرو قرار گرفت تا جایی که برای مدتی، ماسی مجبور بود با موهای کوتاه و ظاهری مردانه در اماکن عمومی ظاهر شود.
در ماه ژانویه سال ۱۹۹۹ به «فستیوال زنان الجزایر» در فرانسه دعوت شد که پس از هنرنمایی در این فستیوال نظرها را به خود جلب کرد؛ بعد از این جشنواره سازمانهای بزرگ ضبط صدا سراغ ماسی آمدند و سعاد تصمیم گرفت که در فرانسه بماند تا بهتر بتواند ایدهها و رویاهایش را تحقق بخشد.
آلبوم های سعاد ماسی
ماسی با کمک مالی شرکت معروف «آیلند رکوردز» اولین آلبوم سولوی خود را با نام «قصهگوی (Raoui)» در سال ۲۰۰۱ منتشر کرد که نه تنها در فرانسه توجه منتقدان را به خود جلب کرد و محبویت زیادی نصیبش شد، بلکه سبب گردید که ماسی نامزد دریافت بهترین چهره جدید در عرصه موسیقی جهانی در سال ۲۰۰۲ شود. وبگاه آلمیوزیک (Allmusic) این آلبوم را قابل مقایسه با موسیقی فولک دهه ۶۰ آمریکا معرفی کرد.
سعاد ماسی در سال ۲۰۰۳ دومین آلبوم خود را به اسم « قلب شکسته (Deb)» منتشر کرد که مثل آلبوم اولش با استقبال و فروش خوبی روبرو شد. ترانههای این آلبوم نسبت به آلبومهای قبلی ماسی تم شخصیتری داشتند. آلبوم دب به سرعت به یکی از موفقترین آلبومهای شمال آفریقایی در سطح جهان تبدیل شد.
سومین آلبومش در سال ۲۰۰۵ با نام «مسکالیل (Mesk Elil)» را منتشر کرد که بیشتر ترانههایش حول محور عشق و فراق سروده شده بودند. ماسی برخی از ترانههای این آلبوم را با خوانندههای دیگر از جمله دبی تور (Daby Toure) و رباح خلفه (Rabah Khalfa) اجرا کرد. در سال ۲۰۰۷ آلبوم «لایو آکوستیک» و در سال ۲۰۱۰ آلبوم «آه آزادی (Ô Houria)» را روانه بازار کرد که در آن بیمها و امیدها درباره کشورش الجزایر را با موسیقی تلفیقیاش، بیان میکند.
آلبوم بعدیاش با نام المتکلمون (El Mutakallimun) در سبک موسیقی عربی کلاسیک و با ترانههای شاعران کلاسیک عربی بود. آخرین آلبومش در سال ۲۰۱۹ منتشر شد که Oumniya نام داشت.
سبک موسیقی سُعاد ماسی
موسیقی سعاد ماسی آیینه تاثیراتی است که این خواننده الجزایری از سبکهای مختلف موسیقی گرفته و شعرهاش هم بازتابنده چیزهایی است که خود و مردم وطنش تجربه و لمس کردهاند. در بسیاری از ساختههای ماسی، حال و هوای موسیقی فلامنکو و اسپانیایی به گوش میرسد. در کنار موسیقی فلامنکو، موسیقی سنتی عربی، موسیقی شانسون فرانسوی و ریتمهای هندی از جمله عناصری هستند که در کارهای سعاد ماسی باهم تلفیق شدهاند.
ساختههای سعاد ماسی، با وجود اینکه اکثر آنها به زبان عربی اجرا شدهاند، مخاطبان غیرعرب زبان را واقعا تحت تاثیر قرار میدهند و خیلی از اروپائیها به راحتی با قطعات آلبومهای این خواننده ارتباط برقرار میکنند. طرفدارانش او به او لقب «باب دیلن» الجزایر دادهاند و به خاطر ترانههای اعتراض آمیز و صدای زیبا و گیرایش، او را ترکیبی از جون بائز و ام کلثوم میدانند.
اگر به موسیقی علاقه دارید، در بخش موسیقی مجله ویتال ما هر هفته خوانندهها و گروههای موسیقی مختلفی از سراسر دنیا به شما معرفی میکنیم.
۱ نظر
عالی بود