کتاب مسئله اسپینوزا نوشته اروین د یالوم ، نویسنده محبوب کتابهای روانشناسی است که مانند دیگر کتاب های یالوم روانشناسانه و همچنین مضمونی فلسفی دارد. در این مطلب از معرفی کتاب مجله، کتاب مسئله اسپینوزا اثر اروین د. یالوم را به شما معرفی میکنیم.
معرفی کتاب مسئله اسپینوزا
نویسنده: اروین د. یالوم
سال انتشار: ۲۰۱۲
تعداد صفحات: ۴۵۶
کتاب مسئله اسپینوزا نوشته اروین د. یالوم ، رمانی فلسفی، روانشناسی و تاریخی است که بعد تاریخی آن به خاطر تخیل و داستانپردازی نویسنده کمرنگتر است. مسئله اسپینوزا روایتی جذاب از زندگی یکی از مهمترین فیلسوفان غرب ، باروخ اسپینوزا و همچنین یکی از رهبران و نظریهپردازان حزب نازی، آلفرد روزنبرگ است. داستان این دو به صورت موازی پیش میرود و در فصلهای فرد، داستان اسپینوزا و فصلهای زوج داستان روزنبرگ را دنبال میکند.
اسپینوزا یکی از بزرگترین خردگرایان و جبرگرایان فلسفه قرن هفدهم بود که در ۲۴ سالگی به خاطر نظریههایش از جامعه یهود طرد و فروش کتابهایش ممنوع شد. گرچه اطلاعات زیادی از زندگی این فیلسوف مشهور در دسترس نیست اما یالوم در فصلهای مربوط به اسپینوزا، با اقتباس و ارجاع به «رساله الهی سیاسی» او، گفتگوهایی میان اسپینوزا و شخصیتی به نام فرانکو قرار داده است و با همان اطلاعات اندک، فلسفه و زندگی او را در کتاب مسئله اسپینوزا به تصویر کشیده است.
فصلهای زوج کتاب درباره آلفرد روزنبرگ، تئوریسین و نظریهپرداز اصلی نازی است که در دوران حکومت رایش سوم کتابخانه اسپینوزا در راینزبورخ را مصادره کرده بود. او از یهودیستیزان افراطی بود و آلمانیها را نژاد برتر میدانست؛ در داستان کتاب، روزنبرگ پس از یک سخنرانی تند و تیز در انتخابات دبیرستانش، مدیر مدرسه و معلمش او را با خواندن زندگینامه گوته تنبیه میکنند. در همین زمان است که او متوجه میشود گوته، کسی که روزنبرگ او را به شدت میستاید، آرامش فکری خود را مدیون اسپینوزا میداند و افکار او را ستوده و بسیار قبول دارد. توجه روزنبرگ به اندیشههای اسپینوزای یهودی که از جامعه یهودی رانده شده، دیگر شاخه داستان کتاب مسئله اسپینوزا را ترتیب میدهد که در آن پارهای از وقایع دوران حکومت هیتلر و سرنوشت یهودیان نیز مورد اشاره قرار گرفته است.
درباره اروین د. یالوم
اروین د. یالوم (Irvin D. Yalom) نویسنده و روانپزشک اگزیستانسیالیست آمریکایی است که عمده شهرتش برای نوشتن کتابهای داستانی و غیرداستانی روانشناسی است. یالوم در سال ۱۹۵۶ در بوستون در رشته پزشکی و در سال ۱۹۶۰ در نیویورک در رشته روانپزشکی فارغالتحصیل شد. پس از دو سال خدمت سربازی، به عنوان استاد دانشگاه در استنفورد مشغول به کار شد. در همین دوران بود که به تدریس رواندرمانی گروهی پرداخت و الگوی روانشناسی اگزیستانسیال را بنیان نهاد.
یالوم کتابهای متععد داستانی و غیر داستانی زیادی نوشته که همگی حول محور اگزیستانسیالیسم و بررسی ماهیت انسانی است؛ مسائلی همچون انزوا، پوچی و بیمعنایی زندگی، مرگ و آزادی. از جمله کتابهای داستانی او میتوان به کتاب وقتی نیچه گریست، دروغگویی روی مبل، کتاب مسئله اسپینوزا ، درمان شوپنهاور، خلق شدگان یک روز و کتاب مامان و معنی زندگی اشاره کرد. از کتابهای غیرداستانی یالوم میتوان به رواندرمانی اگزیستانسیال ، یالوم خوانان، چگونه اروین یالوم شدم و هنر درمان اشاره کرد.
اسپینوزا کیست ؟
باروخ اسپینوزا (۱۶۳۲-۱۶۷۷) فیلسوف مشهور هلندی است که زمینهساز ظهور نقد مذهبی و همچنین عصر روشنگری در قرن هجدهم است. گرچه اسپینوزا در جامعه یهودی و تحت تعالیم آنها پرورش یافته بود اما در مقابل آموزههای دینی و سنتگرایی طغیان کرد و از طرف بنیادگرایان یهودی و مسیحی مورد شِرِم (تکفیر) قرار گرفت و از انجمن، کنیسه و جامعه یهودیان طرد شد.
او میخواست فلسفه را از دین و الهیات، و دولت را از قیمومیت کنیسه، کلیسا و روحانیون آزاد کند. به عقده او انسان بخشی از طبیعت است و آزادیهایش مربوط به ضرورتهای طبیعی است. او بنیانگذار انتقاد از کتب مقدس انجیل و تورات است و عقیده داشت اساس ایده آلها، اصول اخلاقی و مذهبی باید عقل باشد و نه وحی الهی. کتاب «اخلاقیات» او که پس از مرگش به چاپ رسید، دوگانهانگاری (روح و جسم) دکارتی را به چالش میکشد. به عقیده او انسان مانند طبیعت، بخشی از خدا و در واقع فرقی میان خدا و انسان نیست و خدا همان طبیعت خلاق است. این کتاب را اغلب نمونه عالی یک نظام فلسفی خودبسنده میدانند که هدفش تبیین همه چیز است. اندیشه او بر فیلسوفان بعد از خودش همچون هگل، گوته، فویرباخ، شلینگ، هردر و لسینگ تاثیر زیادی داشت.
اگر کتاب مسئله اسپینوزا را خواندهاید، نظر خود را با دیگر مخاطبان مجله ویتال در میان بگذارید.