فشن چیست و چرا در دنیای امروز اهمیت دارد؟ شاید جواب این پرسش را باید در انتخاب لباسی که هر روز با آن خواه ناخواه سر و کار داریم بیابیم. فشن (Fashion) چیزی است که ما هر روز با آن سر و کار داریم، حتی اگر به پوشش خود اهمیتی ندهید هر روز باید لباسی برای پوشیدن انتخاب کنید. در اینجا قصد داریم به تعریف فشن و همچنین تاریخچه فشن به طور مختصر بپردازیم.
فشن چیست ؟
فشن اصطلاح زیبایی شناسی است به معنی پوشش یا سبک زندگی که در یک بازه زمانی یا مکانی متداول میشود. واژه فشن معادل کلمه فرانسوی مد (Mode) است. فشن تحت تاثیر عوامل اجتماعی ، اقتصادی ، فرهنگی و تاریخی هر جامعه است و به همین دلیل در طول زمان تغییر میکند. امروزه فشن صنعت جهانی بزرگ و پیچیدهای است که به صنعتهای کوچکتری تقسیم میشود. از طراحان لباس گرفته تا مدل و خیاط ، همگی در این صنعت نقش بسزایی دارند.
مد و فشن انواع مختلفی دارند؛ از مهمترین آنها میتوان به اوت کوتور یا دوخت سفارشی ( Haute Couture ) ، پوشاک آماده یا Ready to Wear و تولید انبوه اشاره کرد.
تاریخ مد و فشن
شاید نتوان به طور دقیق زمان شروع مد را مشخص کرد چرا که پیش از این که اولین خانه مد شروع به کار کند افراد ناشناخته زیادی مد را ابداع و به مشتریان عرضه می کردند. صنعت فشن مدرن که بر پایه خانههای مد بود از قرن نوزدهم آغاز شد. چارلز فردریک ورث، طراح لباس انگلیسی ساکن پاریس اولین کسی بود که در سال ۱۸۵۸ با دوختن برچسب نام خود به لباسهایی که طراحی می کرد زمینهساز صنعت فشن مدرن شد. تخصص ورث اوت کوتور یا فشن سطح بالا بود. او در خانه مد خودش که بسیاری از خیاطان را استخدام کرده بود، به جای اینکه از مانند خیاطان از نظر مشتری پیروی کند به آنها میگفت چه بپوشند و بدین ترتیب به عنوان اولین طراح مد دنیا شناخته میشود.
در آغاز قرن بیستم پاریس مرکز مد و فشن بود و تمام طراحان مد طراحیهای خود را برای دیده شدن به پاریس میفرستاند. در همین دوران بود که مجلات مد با چاپ طراحی های لباس آغاز به کار کردند.
تا دهه ۱۹۶۰پاریس در سراسر دنیا مرکز مد بود اما بین سال های ۱۹۶۰ تا ۱۹۶۹ اساس مد و فشن دچار تحول شد و دیگر مد واحدی وجود نداشت و لباسهای زنانه بیپروا مد شد؛ دامنها رفته رفته کوتاه شدند و موی کوتاه باب شد. در دهه ۱۹۷۰ ظاهر هیپی به وجود آمد. جنبش حقوق شهروندی سیاهپوستان مد روز را تحت تاثیر قرار داد و همچنین سبک پانک که از لندن سرچشمه گرفته بود، سهمی در بازار مد داشت. اواخر قرن بیستم سادهپوشی دنیای مد و فشن را فرا گرفت چرا که فشار اقتصادی تاثیرات زیادی بر صنعت این دوره گذاشته بود.
در قرن بیست و یکم صنعت فشن به بلوغ خود رسید و پای هنر به دنیای مد بیشتر و بیشتر باز شد. فست فشن نیز در همین دوره پا به عرصه گذاشت.
اگر به دنیای مد و فشن علاقه دارید، بخش مد و فشن مجله ویتال را دنبال کنید.