اوت کوتور یا فشن سطح بالا که از رایجترین اصطلاحات دنیای مد و فشن است امروزه در دنیا بسیار طرفدار داشته و بسیاری از علاقمندان به صنعت مد، طراحان و فشن شو های اوت کوتور را دنبال میکنند. اوت کوتور چیست ؟ تاریخ اوت کوتور به چه تاریخی باز میگردد؟
اوت کوتور چیست ؟
فشن سطح بالا یا High Fashion که اصطلاح فرانسوی آن اوتکوتور (Haute couture) است به معنای مد منحصر به فرد و سفارشی با کیفیت بالا است که در دوخت آن از مرغوبترین و باکیفیتترین پارچهها استفاده شده و تمامی مراحل دوخت آن با دست و توسط دوزندگان ماهر انجام میشود که علاوه بر صرف وقت و هزینه فراوان، قیمت بسیار بالایی هم دارد.
تاریخچه اوت کوتور
پیدایش فشن سطح بالا یا اوتکوتور را به قرن ۱۷ نسبت می دهند؛ زمانی که یک طراح مد فرانسوی به نام رز برتین که طراحی لباسهای ماری آنتوانت را بر عهده داشت اوتکوتور را به فرهنگ فرانسه وارد کرد اما کسی که اولین بار اصطلاح اوت کوتور یا های فشن به شکل امروزی را وارد دنیای مد کرد، چارلز فردریک ورث، طراح لباس انگلیسی ساکن پاریس در میانه قرن نوزدهم بود.
از ورث به عنوان اولین کوتوریست در تاریخ یاد میشود که کارهای وی آغازگر عصر مدرن در فشن شد. ورث از اولین طراحان لباسی است که آثارش را بر تن مانکنهای زنده به نمایش گذاشت و از لیبل نام خودش بر روی لباسها استفاده کرد. از ابداعات مهم ورث، چارچوبهای زیر دامن بود که با استفاده از آن هم پف لباس حفظ میشد و هم فضای مناسبی برای راه رفتن و حرکت داخل آن فراهم میشد.
سندیکای بین المللی اوتکوتور
هر خانه مدى که به عنوان یک خانه اوت کوتور در دنیای مد مطرح مى شود، باید جزو اتاق سندیکای اوتکوتور (Chambre syndicale de la haute couture) در پاریس باشد، که توسط وزارت صنایع فرانسوی تنظیم شده است. این اتحادیه یا سندیکا در سال ١٨۶٨ میلادى تاسیس شده است و اعضای این اتحادیه تصمیم میگیرند که آیا یک خانه مد را به عنوان یک مزون اوت کوتور که نمادى از کیفیت بالا و پیشرو در جامعه است را بپذیرند یا خیر. فقط کسانی توسط اتحادیه پذیرفته شده اند، مجاز به تولید مجموعه لباسهای خود به عنوان یک مزون اوت کوتور هستند.
هر ساله این سندیکا فهرستی از برندهای تحت حمایت خود را اعلام میکند که در این فهرست تعدادی از اسامی ثابت و تعدادی چند سال یک بار تغییر میکنند. برای اینکه یک خانه طراحی مد بتواند از عنوان اوتکوتور استفاده کند باید شرایط و استانداردهایی که توسط اتاق صنفی اوت کوتور پاریس تعیین شده را رعایت کرده باشد. برخی از این شرایط بدین شرح است:
- طراحیها برای سفارش مشتریان خصوصی در یک یا چند اندازه انجام شده باشند.
- حداقل یک کارگاه و آتلیه در پاریس با حداقل ۱۵ پرسنل تمام وقت داشته باشند.
- حداقل ۲۰ خیاط و کارگز تمام وقت در یکی از آتلیهها مشغول به کار باشند.
- در هر فصل مد (دوبار در سال) مجموعهای شامل حداقل ۵۰ لباس مجلسی طراحی شده اورجینال به صورت عمومی به نمایش درآید.
اعضای سندیکای اوتکوتور
تعدادی از اعضای ثابت این سندیکای اوت کوتور عبارتند از الکساندر ووتیه، الکسیس مابیل، شانل، فرانک سوربیه، جیامباتیستا والی، ژیوانشی، ژان پل گوتیه، مزون مارگیلا و برخی از اعضای وابسته آن شامل آرمانی، آتلیه ورساچه، الی صعب، والنتینو، ویکتور اند رولف میشود. در کنار این اعضا هم اعضای میهمان و چندین عضو در مجموعه جواهرات و اکسسوری فعالیت دارند.
از دیگر طراحان لباس که به خاطر لباسهای اوتکوتور مشهور هستند، می توان به زهیر مراد ، گالیا لهو و زیاد نکاد اشاره کرد.
مشتریان اوتکوتور
تخمین زده میشود که حدود ۴۰۰۰ زن در سراسر دنیا مشتری اوت کوتور هستند. برخی از مشتریان اوتکوتور عبارتند از دافنه گینس، النا پرمینووا، موزا بنت ناصر، ملکه رانیا،مونا ایوب، تاتیانا شروکو دانیل استیل هستند. گاهی اوقات طراحان لباسهای اوتکوتور را به سلبریتیها و ستارههای سینما موسیقی به منظور تبلیغات برای برند خود به امانت میدهند تا در فرش قرمزها دیده شوند.
علی رغم این بازار کوچک، برندها به دوخت لباسهای اوت کوتور ادامه میدهند، زیرا برایشان اعتباری به همراه خواهد داشت که به فروش محصولات دیگرشان از قبیل عطر، لوازم آرایش و تولید و فروش لباسهای آماده برندشان که در فروشگاهها عرضه میشوند کمک میکند.
اگر به دنیای مد و فشن علاقه دارید، بخش مد و فشن مجله ویتال را دنبال کنید.