میزان مطالعه در ایران با توجه به جمعیت جوان آن بسیار پایین است. اما چرا کتاب نمی خوانیم ؟ در این مطلب از معرفی کتاب ، به جای معرفی به عمده دلایل عدم مطالعه در ایران میپردازیم و چند راه موثر برای شروع به کتابخوانی را به شما پیشنهاد میکنیم.
چرا کتاب نمی خوانیم ؟
طبق اعلام وزارت فرهنگ، میانگین سرانه مطالعه در کشور در دو دهه اخیر از دو دقیقه تا ۴ دقیقه در شبانهروز اعلام شده است. اگر زمان درس خواندن را هم به این رقم اضافه کنیم، سرانه مطالعه هر ایرانی ۶ دقیقه میشود؛ در حالی که سرانه مطالعه آمریکاییها ۲۰ دقیقه، انگلیسیها ۵۵ دقیقه و ژاپنیها ۹۰ دقیقه است. طبق آمار NOP سرانه مطالعه در هندوستان با هفتهای ده ساعت مطالعه، بیشترین سرانه مطالعه را دارا است. این سوال به وجود میآید که ما چرا کتاب نمی خوانیم و دلایل عدم مطالعه در ایران چیست ؟
۱. کتاب نمیخوانیم زیرا نیازی به کتاب احساس نمیکنیم!
میل به خواندن از کنجکاوی نشات میگیرد. کنجکاوی برای پاسخ به سوالات، برای دانستن بیشتر، ماجراجویی و … . یکی از دلایل عدم مطالعه و عدم علاقه به کتاب و کتابخوانی در ایران، کمبود حس کنجکاوی، کمبود روحیه پرسشگری و خودشیفتگی فرهنگی است که باعث میشود نیاز به کتابخوانی به شکل عمیق احساس نشود.
۲. کتاب نمیخوانیم زیرا ساده انگاریم!
یکی دیگر از دلایل اینکه چرا کتاب نمی خوانیم ساده انگاری است. ساده انگار هستیم یعنی مسائل را بیش از حد ساده و سطحی میبینیم و تنها مسائل ساده سازی شده برایمان جالب است. کتاب اما جهان ساده ما را پیچیده میکند و چالش ذهنی پدید میآورد که آرامش ذهن ساده پسند ما را بر هم میزند! البته لازم به ذکر است که این موضوع شامل کتابهای زرد موفقیت و قوانین جذب و خوشبختی و امثال آن نمیشود؛ بیشتر اوقات این دسته از کتابها با محتواهای فریبندهای که دارند و با ترویج تفکر اشتباه به افراد آسیب میزنند.
۳. کتاب نمیخوانیم زیرا دنبالهروی و تبعیت برایمان راحتتر است!
اگر در مسائل مختلف روز به شبکههای اجتماعی دقت کرده باشید شاهد این قضیه بودهاید که فردیت در جهتگیری به ندت پیدا میشود و افراد تابع نظرهای اشخاص مورد علاقه خود یا سلبریتیها یا نظراتی که بیشتر تبلیغ میشوند هستند. زمانی که افراد به فردیت خود اهیمت نمیدهد و تبعیت را انتخاب میکنند، قطعا نیاز کمتری به دانستن و خواندن پیدا میکنند.
۴. کتاب نمیخوانیم زیرا دانایی و علم در زندگی اجتماعی را بیهوده یافتهایم!
ما در جامعهای زندگی میکنیم که تحصیلات، علم و دانش معیاری برای امتیاز بیشتر و شغل بهتر قلمداد نمیشود؛ همین علت باعث شده است که این موضوع نهادینه شود و دانایی بیارزش تلقی گردد و دلیلی باشد بر اینکه چرا کتاب نمی خوانیم .
۵. کتاب نمی خوانیم زیرا زندگی نمایشی، گزینش شده و خلاصه را ترجیح میدهیم!
با ورود شبکههای اجتماعی مخصوصا اینستاگرام که یک رسانه تصویری است، میل به دیدن عکسهای شاد و رنگارنگ و خواندن متنهای کوتاه چند خطی، جای خود را به میل به خواندن کتاب و مقاله داده است. در واقع افراد دیگر حوصله خواندن متنهایی که بیشتر از چند خط هستند را ندارند.
چگونه کتابخوان شویم ؟
حال که چند دلیل عمده برای اینکه بدانیم چرا کتاب نمی خوانیم را فهمیدیم وقت آن است که بدانیم چگونه کتابخوان شویم . برای کتابخوان شدن قبل از هر چیز باید علاقمندیهای خود را بشناسید و از خود بپرسید: چه چیزی دوست دارم یاد بگیرم؟ میتوانید بیشتر به دنبال کتابهایی بروید که دوست دارید راجع به موضوعات آنها با دیگران صحبت کنید.
گرچه هیچ چیز نمیتواند جایگزین ورق زدن کتاب شود اما یکی از راههای ترویج کتابخوانی در دسترس بودن آن است ؛ پس همیشه یک کتاب جیبی همراه خود داشته باشید یا از اپلیکیشنهای کتاب و کتابهای الکترونیک یا کتابهای پیدیاف استفاده کنید و در هر فرصتی (زمانهای انتظار، مترو و…) چند صفحهای بخوانید. علاوه بر این شما میتوانید به کتابهای صوتی نیز گوش فرا دهید.
اگر دوست دارید از کتابهای مشهور و محبوب شروع کنید، فهرستهای بسیاری از بهترین کتابهای هر سبک یا نویسنده وجود دارد که با یک سرچ ساده در گوگل میتوانید آن را پیدا کنید. اگر میخواهید بدانید مطالعه یک کتاب چه مدت طول خواهد کشید یک وبسایت برای شما این کار را انجام میدهد. وبسایت www.howlongtoreadthis.com به شما کمک میکند تا برای مطالعه یک کتاب برنامهریزی کنید و بدانید که به صورت معمول برای مطالعه یک کتاب چه مدت زمان لازم است.
از قانون ۵۰ صفحه استفاده کنید؛ به این صورت که ابتدا ۵۰ صفحه از یک کتاب را بخوانید، اگر این پنجاه صفحه را به راحتی تمام کردید، پس تا انتها ادامه دهید چراکه موضوع به اندازه کافی برای شما درگیرکننده بوده است. اما اگر به سختی این کار را انجام دادی و با هر ورق از آن با خود درگیر هستید یا از کلمات آن سر درنمیآورید بهتر است آن را زمین بگذارید. (لازم است بدانید که با ده صفحه نمیتوانید تصمیم به توقف یا ادامه بگیرید پس قانون ۵۰ صفحه را رعایت کنید).
و در آخر دوستان کتابخوان برای خود بیابید! کتاب قرض دهید و کتاب قرض بگیرید. وقتی رابطه نزدیک با چنین کسانی پیدا میکنید، میل شما هم به خواندن هم افزایش پیدا میکند.
به نظر شما چرا کتاب نمی خوانیم و چگونه کتابخوان شویم ؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید. اگر علاقمند به کتاب هستید نیز ما در بخش معرفی کتاب مجله ویتال ، کتابهایی را برای مطالعه به شما پیشنهاد میدهیم.